نکات مهم
- وقتی باردار هستین، باید از خوردن پنیرهای نرم، فرآوردههای لبنی غیرپاستوریزه و گوشت، ماهی و تخممرغ خام یا نیمپز خودداری کنین، چون ممکنه میکروبهایی داشته باشن که برای جنین ضرر داره.
- همهی میوهها و سبزیجات رو خوب بشورین و از خوردن میوه یا سبزیهایی که قبلاً خرد شده و آماده بودن، چشمپوشی کنین.
- مصرف ماهیهای بزرگ (مثل کوسه، ارهماهی و مارلین) رو محدود کنین، چون جیوه دارن و برای بچه مضر هستن.
- حواستون به غذای مونده باشه؛ بمونه تو یخچال و قبل از خوردن کاملاً داغش کنین. غذای مونده بیشتر از یک روز نخورین.
- در بارداری الکل ننوشین و کافئین هم خیلی زیاد مصرف نکنین.
چه غذاهایی در دوران بارداری نباید بخورم؟
وقتی باردار میشین، سیستم ایمنیتون ضعیفتر میشود و راحتتر مریض میشین، پس باید بیشتر مراقب باشید.
چیزهایی که خیلیها توصیه میکنن رعایت کنین:
- غذا رو درست نگهداری و آماده کنین.
- دستها و سطح آشپزخونه رو تمیز نگه دارین.
- دستور پخت رو رعایت کنین.
- غذای تاریخگذشته یا کپکزده را نخورین.
لبنیات
- از پنیرهای نرم مثل بری، کاممربر، پنیر آبی، ریکوتا و فتا دوری کنین.
این پنیرها ممکنه باکتری لیستریا داشته باشن که تو فرایند تولید واردشون شده.
(فقط اگر پخته شدن تا ۷۵ درجه و همون لحظه میخورین اشکالی نداره.)
- بستنیهای نرم سرو نکنین، چون احتمال رشد لیستریا توش زیاده. اما بستنی سفت و ژلاتو مشکلی نداره.
تخممرغ
- غذاهایی که تخممرغ خام یا خوب نپخته دارن مثل مایونز خونگی، موس یا خمیر کیک خام رو نخورین.
- تخممرغهایی که پوستشون کثیف یا قبلاً ترک خورده بودن رو هم مصرف نکنین.
ماهی و غذای دریایی
- ماهی غذای خوبی برای بارداری ، اما ماهیهای بزرگ (کوسه، مارلین، ارهماهی) رو بیشتر از ۱۰۰ گرم تو دو هفته نخورین و در اون دو هفته سراغ ماهی دیگه هم نرین، چون جیوهشون بالاست.
- امرگانژ راوفی و کتفیش هفتهای فقط یک بار؛ ماهی دیگه تو همون هفته نخورین.
- بقیه ماهیها و غذاهای دریایی: حداکثر ۲ تا ۳ بار در هفته.
- ماهی/غذای دریایی خام (مثل اویسترز، سوشی، ساشیمی، سالمون دودی، میگوی پخته آماده) هم نخورین؛ ممکنه لیستریا داشته باشن.
- امنترین سوشی اونیه که خودتون درست کنین، بدون ماهی یا گوشت خام و همون موقع بخورین.
میوه و سبزیجات
- سالاد و میوههای آماده، یا سالاد بارها (حتی با بستهبندی) نخورین؛ احتمال آلودگی لیستریا.
- طالبی و جوانههای خام یا نیمپز (مثل شبدر یا ماش) هم احتمال آلودگی به لیستریا یا سالمونلا داره.
- تو خونه، میوه و سبزی رو خوب با آب بشورین و خاک یا آلودگی رو پاک کنین.
- میوه و سبزی حساس مثل توتها و برگهای سبز (کاهو، سبزی خوردن) رو چون کامل نمیتونین بشورین، بهتره محدود یا حذف کنین.
گوشت
- گوشت خام یا نیمهپز نخورین، چون ممکنه باکتری داشته باشه (لیستریا، سالمونلا).
به گوشت چرخکرده، سوسیس، کالباس دقت کنین.
- گوشت فرآوری سرد مثل سالامی، ژامبون، پپرونی، چوریتسو و گوشت مرغ سرد هم نخورین.
- غذای آمادهی گوشت داغ (مثلاً مرغ کنتاکی یا کباب) فقط داغ داغ بخورین.
- انواع پاته (به خاطر لیستریا) و جگر یا محصولات جگری (به خاطر ویتامین A زیادشون) رو فراموش کنین.
موارد دیگه
- دانهی کنجد و محصولات کنجد (ارده، حلواشکری، حُمص) ممکنه سالمونلا داشته باشن. بهتره مصرف نشه.
- آب: اگه به سالم بودن آب شک دارین، از آب بطری استفاده کنین (حتی برای مسواک زدن یا یخسازی). اگر نبود، بجوشونین و تو ظرف تمیز بذارین یخچال. قرصهای کلر هم میتونین استفاده کنین.
(انواع تصفیه با یُد برای زن باردار توصیه نمیشه.)
غذاهای سالم در بارداری؟
- مواد غذایی که تازه درست یا آماده شدن.
- لبنیات: فقط پاستوریزه و پنیرهای سفت (چدار، پارمزان، ادام) مشکلی نداره.
- محصولات حاوی تخممرغ فقط اگه سفت پخته شدن.
- ماهی پخته (تا حداقل ۶۳ درجه)، همون موقع بخورین.
- میوه و سبزی متنوع و شستهشده.
- انواع گوشت و مرغ کاملاً پخته تا ۷۱ درجه و داغ داغ.
نوشیدنیهای الکلی و کافیٔن
- الکل در دوران بارداری کاملاً ممنوعه؛ هیچ سطحی از مصرفش بیخطر نیست.
- نوشیدنیهای تخمیری مثل کامبوچا هم ممکنه کمی الکل داشته باشن.
- مصرف بیش از حد الکل خطراتی مثل سندرم جنینی الکل، سقط و زایمان زودرس داره.
- کافیٔن رو به کمتر از ۲۰۰ میلیگرم در روز محدود کنین (مثلاً دو فنجان قهوه معمولی).
- نوشابه انرژیزا مصرف نشه.
- هر چی میخورین، روی جنین هم اثر میذاره.
غذای مونده
- غذای مونده باید سریع بره یخچال تو ظرف دربسته.
- تا یک روز نگهدارین و قبل خوردن کامل داغ کنین (حداقل تا ۶۰ درجه).
غذاهای آلرژیزا
- خوردن بادامزمینی یا سایر غذاهای آلرژیزا ایرادی نداره مگر این که خودتون بهش حساسیت داشته باشین.
- حذف غذاهای آلرژیزا از رژیم بارداری برای پیشگیری از آلرژی جنین فایدهای نداره.
بیماریها و مواد سمی غذایی
- لیستریا (پریچیزها و فرآورده خام گوشتی و جوانهها)
- جیوه (ماهیهای بزرگ)
- سالمونلا (تخممرغ و گوشت خام، جوانه خام)
- توکسوپلاسموز (گوشت خام یا خوب نشسته، آب تصفیهنشده)
- ویتامین A بالا (جگر و فراوردههای جگری)
اگه بابت غذای خوردهشده نگران شدین، با پزشک زنان یا مامای خود مشورت کنین.